PEPTONORM TABLETE

Peptonorm tablete 

 

Sastav:

 

Aktivna supstanca: Sukralfat.

Pomoćne supstance:  Tablete 1400metablet:  Makrogol 6000, karamelizovani natrijum, celulozni mikrokristalin, magnezijum stearat, hidrogenizovano ricinusovo ulje.

 

Opšte informacije 
 

Sukralfat, hemijski, ne liči ni na jedan drugi proizvod ikada korišten pri liječenju peptičnog čira (antacidi, antiholinergici, H, jer djeluje lokalno na poseban način. Kada se nađe u kiselom gastrienom okruženju (pH<4) polimerizuje se u viskoznu pastu sa ljepljivim svojstvima, i dostiže najalkaInije okruženje u dvanaestopalačnom crijevu (Ph =6,5). Ciljano djeluje na sluzokožu na kojoj se nalazi čir, kako u stomaku tako i u dvanaestopalačnom crijevu i vezan za albuminozne eksudate djeluje na krater čIra, formirajući „Ijepljivi maker" koji pokriva površinu čIra i štiti ga od dalje agresije želudačne kiseline, pepsina i soli žuči. Stoga on snažno pospješuje nestajanje simptoma, liječi čir bez uticaja na procese varenja.

Pored mehanizma ove akcije, sukralfat sa nekim drugim mehanizmima, posebno važnim, štiti i osnažuje gastroduodenalnu sluzokožu,stiti ćelije. Po novijim saznanjima, PEPTONORM° aktivira formaciju endogenog prostaglandina PGE, hipofize,što dijelom objagnjava efikasna citoplastidna svojstva. Sukralfat dobro podnose svi pacijenti koji pate od člra jer nijedan propratni efekat nije uticao na koagulaciju krvi ill sluzokožu crijeva.

 

Indikacije:

 

 

Kada je u pitanju kratkorano lijetenje (do 8 nedjelja) čireva na dvanaestopalačnom crijevu i kod digestivnog refiuksa.

 
Kontraindikacije:

 

Ne postoje poznate kontraindikacije. Svakako, ne preporucuje se davanje ovog lijeka djeci, trudnicama i dojiljama.

Upozorenja i mjere opreza prilikom uzimanja lijeka:

- Sigurnost uzimanja lijeka nije izvjesna tokom trudnoće

- Upotreba ovog lijeka ne preporuečuje se kod djece

 

Doziranje

 

Uobičajena doza za odrasle je: jedna tableta, 4 puta na dan, na prazan stomak. U rezistentnim uslovima doza se mode povedati dupla, tetiri puts na dan. Ukoliko niste dobili neke druge instrukcije od Ijekara, onda modete uzeti tri puta po jednu tabletu, jedan sat prije svakog obroka. Četvrtu dozu uzmite svake nodi pred odlazak na spavanje. Kako bi liječenje bilo efikasno, PEPTONORM® je potrebno uzimati u naznačenim dozama i potrebno je posvetiti posebnu padnju na uzimanje lijeka prije jela.